Somatic Experiencing: Traumaverwerking

Somatic Experiencing® is een lichaamsbewuste benadering van trauma en is het resultaat van meer dan 40 jaar van observatie, research en empirische ontwikkeling.
De grondlegger is dr. Peter L. Levine uit de USA.

Somatic Experiencing (SE) richt zich in de eerste plaats op de effecten van trauma in ons lichaam.

Om met ons lichaam te kunnen communiceren dienen we de taal van ons lijf te begrijpen en te gebruiken. Het zijn de lichamelijke sensaties die laten weten wat er in enig moment is in ons lijf.
Ze geven informatie over onze mate van gezondheid en welbevinden.

SE hersteld ons vermogen tot zelfregulatie, en leidt tot een ervaren van levendigheid, relaxatie en heelheid bij mensen die getraumatiseerd zijn.

Hoe omschrijven we trauma in SE?
Lees het antwoord op Somatic Experiencing: Trauma Omschrijving.

SE kan in principe voor allerlei trauma gebruikt worden. SE wordt o.a. toegepast op oorlogsveteranen, overlevenden van verkrachting en Holocaust, auto-ongelukken, post chirurgisch trauma, chronische pijn, maar ook op kinderen die lijden ten gevolge van een traumatische geboorte.

Somatic Experiencing® Vergeleken

We onderscheiden 'top-down'- en 'bottom-up'-benaderingen.

'Top-down'-benaderingen leggen primair de focus op inzicht en emoties, en slechts secundair op de lichamelijke (somatische) gevolgen van trauma.
Hier zien we met name de op cognitieve en op emoties en/of gedrag gebaseerde therapieën.

SE is een 'bottom-up'-benadering.
Ze focust op de hersenstam en op haar op overleven gebaseerde functies welke niet bewust (cognitief) of emotioneel gecontroleerd worden.
Het betreft hier de instinctieve functies: ademhalen, pompen van het hart, bloedsomloop, waak-slaapcycli, vecht- en vluchtreflex.

De cognitieve en emotionele aspecten worden weliswaar in beschouwing genomen bij SE, maar zij zijn bijkomend of afgeleiden van fysieke sensaties ten gevolge van dit 'bottom-up'-werken.